Kushari
dan Kerabu Ikan
Hidup ini, macam kushari
(makanan orang arab-dicampur nasi, mi dan kacang serta kuah sambal dan cuka). Ada
juga yang kata macam Nasi Ambeng
(makanan orang Jawa-yang perlu digaul dengan lauk-pauknya hingga sebati). Atau mungkin
juga Nasi Kerabu (saya rasa semua
orang kenal).
Saya peminat tegar kushari
dan juga Nasi Kerabu. Saya belum pernah makan Nasi Ambeng-kesimpulannya,
saya suka makan- dan setiap kali makan, ada part atau lauk atau elemen nasi ini
yang saya minati. Kushari sedap pada
kuah sambal dan cukanya, manakala Nasi Kerabu sedap pada kerabu ikannya.
Ada orang cakap, kushari
tak boleh dimakan setiap hari kerana kawasan berdebu dan terbuka dengan
penyediaan yang kurang bersih boleh mendatangkan penyakit. Ada orang cakap
juga, Nasi Kerabu merupakan makanan orang-orang kaya kerana di Mesir, susah
untuk didapati-macam kelakar je pernyataan ini.
Bagi peminat makanan-makanan di atas, mana mungkin tak
hangin dengan kata-kata orang! Dahla kita minat, then dia kata, tak hygene lah,
apalah… jadi respon apa yang kita ekspresikan.
Gagal
memilih
Kebanyakan dari kita, gagal untuk memilih respon yang
tepat pada waktunya. Ramai dari kita mudah melatah dan terpukul dengan
kata-kata. Untuk setiap keadaan, kita perlu bijak memilih respon. Jika kita
kembali kepada kisah di atas, perkara yang bagi saya kecil, tetapi akibat
tersilap memilih respon, ia menjadi besar. Apatah lagi jika berdepan dengan perkara-perkara
besar, sudah tentunya ia menjadi lebih besar!
Kenapa kita tersilap memilih respon?
Sudut
pandang yang melahirkan sikap
Ya, semua berpunca dari kesan memilih sudut pandang. Bagi
sesetengah orang, isu kushari dan nasi kerabu di atas, adalah isu kecil. Tak perlu
dibawa bergaduh apatah lagi merosakkan mood harian kita. Bagi setengah yang
lain pula, ia sebaliknya. Lalu, dari mana datangnya pula sudut pandang?
Bersambung…
Tiada ulasan:
Catat Ulasan